Aktualności

Śladami jeleniogórskiej kuchni sprzed 250 lat

Pora na kulinarną ucztę! W piątek w siedzibie Muzeum Karkonoskiego w Jeleniej Górze odbyła się promocja publikacji „Osiemnastowieczny receptariusz kulinarny z Jeleniej Góry”–  polskiego tłumaczenia rękopiśmiennej książki kucharskiej, powstałej w Jeleniej Górze w końcu XVIII w. i przechowywanej w jeleniogórskim oddziale Archiwum Państwowego we Wrocławiu

 

28 Marca 2023
Otwarta książka „Osiemnastowieczny receptariusz kulinarny z Jeleniej Góry”. Widoczna ilustracja budynku i fragment przepisu kulinarnego.

Pora na kulinarną ucztę! W piątek w siedzibie Muzeum Karkonoskiego w Jeleniej Górze odbyła się promocja publikacji „Osiemnastowieczny receptariusz kulinarny z Jeleniej Góry”–  polskiego tłumaczenia rękopiśmiennej książki kucharskiej, powstałej w Jeleniej Górze w końcu XVIII w. i przechowywanej w jeleniogórskim oddziale Archiwum Państwowego we Wrocławiu

 

Zawarte w  książce przepisy kuchni lokalnej i europejskiej spisywano przez kilka lat w rodzinie Christopha Jacoba Preidla – księgowego i dyrektora firmy handlowej Gottfriedów, zajmującej się wysyłką słynnych woali z Jeleniej Góry. Zapiski były nie tylko efektem ówczesnej mody, swego rodzaju pamiętnikiem oraz pomocą kulinarną, ale miały służyć też celom prozdrowotnym, stanowiąc „dobre domowe lekarstwo na ludzkie przypadłości”.

A co podawano na ówczesnych stołach mieszczańskich 250 lat temu? Różnego rodzaju:

  • zupy m.in. cytrynową, czereśniową, rybną, piwną, sago, biszkoptową, białkową,
  • ryby, mięsa, podroby m.in. ragout z cielęcej śledziony, udziec barani z ogórkami, mięso dzika w sosie czereśniowym, pudding ze sztokfisza, pasztet angielski, pieczone śledzie,
  • wszelkiego rodzaju sosy, kluski i sałatki,
  • różnorodne słodkości: torty, ciasta czekoladowe, hamburskie, maślane, pomarańczowe, porzeczkowe, pigwowe i inne, serniki, ciasteczka, precle, racuchy, pączki, babki, sękacze,
  • kremy i inne desery.

O smakach osiemnastowiecznej Jeleniej Góry najlepiej przekonasz się, nie tylko czytając publikację, ale sporządzając opisane w niej potrawy.

Książkę w cenie 126,65 zł możesz zamówić, pisząc na adres mailowy Archiwum Państwowego we Wrocławiu: sekretariat@ap.wroc.pl.

Publikację możesz również pobrać w formacie PDF za darmo na stronie internetowej wrocławskiego Archiwum (w zakładce Publikacje).

Na ostateczny kształt książki złożyła się praca wielu osób: redakcja – Ivo Łaborewicz, transkrypcja rękopisu – Ullrich Junker, tłumaczenie staroniemieckiego na język polski – dr Józef Zaprucki, adjustacja tłumaczenia – Jowita Selewska, opieka naukowa – dr Grzegorz Sobel, ilustracje – Monika Barabasz, korekta – Ewa Kiraga-Wójcik, skład – Natalia Jaskólska, druk – „Ad Rem”.