Aktualności

Seminarium o historii rzemiosła spożywczego

Zapraszamy na „Krakowskie seminarium cechowe. Rzemiosło spożywcze wczoraj i dziś”, które odbędzie się 6 marca 2025 r. w godz. 10.00-14.00, w siedzibie Archiwum Narodowego w Krakowie. To wyjątkowa okazja do spotkania rzemieślników, badaczy i pasjonatów historii!

Archiwum Narodowe w Krakowie przechowuje dokumentację krakowskich cechów od XV do XX w., dokumentację urzędów i instytucji nadzorujących działalność krakowskiego rzemiosła oraz archiwalia ukazujące zmiany funkcjonowania cechów i stowarzyszeń przemysłowych od czasów staropolskich do XX w.

Obecnie historia cechów jest rzadko zgłębianym tematem, a dostępne opracowania pochodzą głównie z XIX/XX w. Mimo to współczesne organizacje cechowe kontynuują bogate tradycje udokumentowane w zasobie Archiwum. Seminarium ma na celu ożywienie badań w tej dziedzinie, z wykorzystaniem zasobu archiwalnego.

04 Marca 2025
grafika dekoracyjna

Zapraszamy na „Krakowskie seminarium cechowe. Rzemiosło spożywcze wczoraj i dziś”, które odbędzie się 6 marca 2025 r. w godz. 10.00-14.00, w siedzibie Archiwum Narodowego w Krakowie. To wyjątkowa okazja do spotkania rzemieślników, badaczy i pasjonatów historii!

Archiwum Narodowe w Krakowie przechowuje dokumentację krakowskich cechów od XV do XX w., dokumentację urzędów i instytucji nadzorujących działalność krakowskiego rzemiosła oraz archiwalia ukazujące zmiany funkcjonowania cechów i stowarzyszeń przemysłowych od czasów staropolskich do XX w.

Obecnie historia cechów jest rzadko zgłębianym tematem, a dostępne opracowania pochodzą głównie z XIX/XX w. Mimo to współczesne organizacje cechowe kontynuują bogate tradycje udokumentowane w zasobie Archiwum. Seminarium ma na celu ożywienie badań w tej dziedzinie, z wykorzystaniem zasobu archiwalnego.

„Krakowskie seminarium cechowe. Rzemiosło spożywcze wczoraj i dziś”
Data wydarzenia:
Od : 06 Marca 2025
Do : 06 Marca 2025
Miejsce wydarzenia:
Archiwum Narodowe w Krakowie, ul. Rakowicka 22E, Aula im. dr. Sławomira Radonia

Program

  • 10.00-10.15 Rozpoczęcie seminarium. Powitanie uczestników, prof. dr hab. Wojciech Krawczuk (AN Kraków)
  • 10.15-11.15 Sesja 1
    • Moderacja: prof. dr hab. Zdzisław Noga (UKEN)
    • dr Kamila Follprecht (AN Kraków), „Źródła do dziejów krakowskich cechów rzeźników, piekarzy i cukierników w zasobie Archiwum Narodowego w Krakowie”
    • dr Katarzyna Moskal (Muzeum Krakowa), „Na zebraniu, w gospodzie i w kaplicy. Przedmioty związane z działalnością krakowskich cechów piekarzy i rzeźników”
    • dr Marcina Gadocha (UKEN), „Siedziby rzeźników krakowskich”
  • 11.15-11.35 Dyskusja
  • 11.35-12.45 Przerwa
  • Prezentacja wystawy,, Rzemiosło smaku. Krakowskie cechy piekarzy, cukierników i rzeźników”
  • 12.45-13.25 Sesja 2
    • Moderacja: prof. dr hab. Zdzisław Noga (UKEN)
    • dr Mateusz Król (Muzeum Etnograficzne w Krakowie), „Cech rzeźników krakowskich w świetle najstarszych ksiąg cechowych i źródeł miejskich do końca XVI w.”
    • dr Przemysław Jędrzejewski (Stowarzyszenie Twoje Korzenie w Polsce), „Najstarsza księga cechu piekarskiego jako źródło do badań nad rzemiosłem w Kętach”
  • 13.25-13.45 Dyskusja
  • 13.45-14.00 Podsumowanie i zakończenie seminarium

W trakcie seminarium zostanie również zaprezentowana wystawa „Rzemiosło smaku. Krakowskie cechy piekarzy, cukierników i rzeźników”. Na ekspozycji zobaczysz oryginalne dokumenty ze zbiorów Archiwum Narodowego w Krakowie i Cechu Rzemiosł Spożywczych.

Zapraszamy do udziału! Wstęp wolny.

Organizatorzy: Archiwum Narodowe w Krakowie, Instytut Historii i Archiwistyki Uniwersytetu Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie, Cech Rzemiosł Spożywczych