Program
- 10.00-10.15 Rozpoczęcie seminarium. Powitanie uczestników, prof. dr hab. Wojciech Krawczuk (AN Kraków)
- 10.15-11.15 Sesja 1
- Moderacja: prof. dr hab. Zdzisław Noga (UKEN)
- dr Kamila Follprecht (AN Kraków), „Źródła do dziejów krakowskich cechów rzeźników, piekarzy i cukierników w zasobie Archiwum Narodowego w Krakowie”
- dr Katarzyna Moskal (Muzeum Krakowa), „Na zebraniu, w gospodzie i w kaplicy. Przedmioty związane z działalnością krakowskich cechów piekarzy i rzeźników”
- dr Marcina Gadocha (UKEN), „Siedziby rzeźników krakowskich”
- 11.15-11.35 Dyskusja
- 11.35-12.45 Przerwa
- Prezentacja wystawy,, Rzemiosło smaku. Krakowskie cechy piekarzy, cukierników i rzeźników”
- 12.45-13.25 Sesja 2
- Moderacja: prof. dr hab. Zdzisław Noga (UKEN)
- dr Mateusz Król (Muzeum Etnograficzne w Krakowie), „Cech rzeźników krakowskich w świetle najstarszych ksiąg cechowych i źródeł miejskich do końca XVI w.”
- dr Przemysław Jędrzejewski (Stowarzyszenie Twoje Korzenie w Polsce), „Najstarsza księga cechu piekarskiego jako źródło do badań nad rzemiosłem w Kętach”
- 13.25-13.45 Dyskusja
- 13.45-14.00 Podsumowanie i zakończenie seminarium
W trakcie seminarium zostanie również zaprezentowana wystawa „Rzemiosło smaku. Krakowskie cechy piekarzy, cukierników i rzeźników”. Na ekspozycji zobaczysz oryginalne dokumenty ze zbiorów Archiwum Narodowego w Krakowie i Cechu Rzemiosł Spożywczych.
Zapraszamy do udziału! Wstęp wolny.
Organizatorzy: Archiwum Narodowe w Krakowie, Instytut Historii i Archiwistyki Uniwersytetu Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie, Cech Rzemiosł Spożywczych